Älykästä suunnitelmallisuutta vedenkulutuksen mittaukseen

artikkelikuva 18
Artikkeli |

Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.

Asunto-osakeyhtiölaki on jo pitkään ohjannut taloyhtiöt suunnittelemaan kunnossapidon toimenpiteet vuosiksi eteenpäin. Korjausten ja putkiremonttien suunnitelmallinen toteuttaminen säästää aikaa ja rahaa. Syyskuun alusta 2013 Suomessa on ollut pakollista taloyhtiön saneerauksen yhteydessä asentaa huoneistokohtainen vesimittari. Vedenmittausjärjestelmä on iso investointi, ja siksi sen valintaan kannattaa paneutua. Järjestelmän todellinen hinta on enemmän kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus. Vain elinkaarikustannus kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden.

Verto-järjestelmän helppous viehättää

Verto-vedenmittausjärjestelmässä on otettu huomioon kustannustehokkuus ja asennuksen helppous. Jokaiseen huoneistoon asennetaan huoneistokohtaiset virtausanturit, huoneistoyksiköt ja huoneistonäytöt. Vesimittarien sijoittamisen suunnittelussa pyritään siihen, että vesi tulee asuntoon yhden linjan kautta, jolloin tarvitaan asuntoa kohden yksi kylmän ja yksi lämpimän veden mittari. Verto-vedenmittausjärjestelmä on hyvin yksinkertainen ja huoltovapaa, mikä helpottaa suunnittelutyössä, mutta on myös yksinkertainen loppukäyttäjälle käyttää.

Verto-järjestelmän älykkäät ratkaisut kuten esimerkiksi sisäänrakennettu vuotohälytys, automatisoidut huoltoilmoitukset sekä pitkä huoltoväli ovat pitkässä juoksussa arvokkaita ominaisuuksia. Verto-järjestelmässä huoltoväli perustuu käytetyn veden määrään. Keskikulutuksella mitattuna huoltoväli on miljoona litraa eli 15 vuotta. Valmistajan tarjoama käyttöönottotarkastus poistaa paineet turhista jatkomurheista ja lisäkustannuksista.

Lataa Verto-vedenmittausjärjestelmän ostajan opas

 

taulukko artikkeli

 

Sähkö- ja vesilasku kulutuksen mukaan

Suomalaisia laskutetaan sähköstä heidän oman kulutuksensa mukaan, mutta vedestä laskutetaan usein kiinteällä kuukausimaksulla, joka yleensä perustuu taloyhtiön kaiken vedenkäytön keskikulutukseen. Säästeliäs vedenkäyttäjä maksaa siis naapurinkin kulutuksesta.

Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen laskutus saavat todistetusti säästöjä aikaan. Verton yli 35 vuoden vedenkulutusdata kertoo, että asukkaiden vedenkulutus vähenee jopa kolmanneksella, kun käytössä on Verto-vedenmittausjärjestelmä. Kolmanneksen säästö vesilaskussa voi kolmihenkisessä perheessä tarkoittaa jopa 300 euron säästöä vuosittain. 30 % säästö vedenkulutuksessa on samalla jopa 10 % säästö energiakuluissa.

Verto-kodeissa vedenkulutuksen seuranta on tehty asukkaille vaivattomaksi huoneistonäytön ja maksuttoman VertoMobile-mobiilisovelluksen avulla. Kulutuksen mukainen laskutus tekee vesilaskutuksesta oikeudenmukaista, kun jokainen asukas maksaa juuri sen verran, mitä itse kuluttaa.

Verto-järjestelmä mahdollistaa taloyhtiöiden vedenkulutuksen seurannan isännöintitoimistoissa VertoLiven avulla. VertoLivestä kulutustiedot saadaan helposti siirrettyä laskutusjärjestelmään. Näin laskutuksesta saadaan tarkkaa ja ajantasaista.