FAQ

Vedenkulutuksella on väliä

Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastaukset meiltä useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Kysymykset on jaettu aihealueittain: 1. Verton järjestelmä, vesimittarit ja vedenkulutus 2. Kustannukset ja tarjoukset 3. VertoLive 4. VertoMobile 5. Teknologia 6. Vuotohälytin ja vikatilanteet  7. Neuvonta ja tekninen tuki

Jos et löydä etsimääsi vastausta tästä artikkelista, ota yhteyttä ja autamme sinua!

 


 

1. Verton järjestelmä, vesimittarit ja vedenkulutus 

Miksi Suomessa pitäisi säästää vettä?

Suomessa on isot pohjavesivarannot, mutta nekään eivät ole loputtomat. Veden säästämisen suurin arvo koskee kuitenkin energiansäästöä: lämmin vesi on todellinen energiasyöppö. Suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa.

Vedenkulutus laskee Verto-kodeissa kolmanneksella mittauksen aloittamisen jälkeen. Syy on yksinkertainen: kun arkiset valinnat konkretisoituvat numeroiksi, on omiin tapoihin helppo tehdä muutoksia.


Mikä on tärkeintä vesimittareita ja vedenmittausjärjestelmää hankittaessa?

Vedenmittausjärjestelmä on iso investointi, jonka valintaan kannattaa paneutua - sen vaikutukset näkyvät vuosia taloyhtiön ja asukkaiden pussissa joko ylimääräisinä menoina tai voittoa tuottavana energiasijoituksena. Vain elinkaarikustannus kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden. Sitä laskiessa on huomioitava pitkä lista asioita. Jos haluat perehtyä asiaan paremmin, voit pyytää meiltä kattavan, selkeän ja maksuttoman Vedenmittausjärjestelmän ostajan oppaan!


Onko Verton vesimittarin lukema luotettava?

Verton vesimittarit ovat huomattavasti vaatimusta tarkempia. Virtausanturin huoltoväli on keskimäärin 15 vuotta. Vesimittarimme säilyttävät luentatarkkuudensa elikaaren loppuun asti.

Vesimittarit kuuluvat vakauslainsäädännön piiriin. Sen lisäksi asukkaan olisi hyvä seurata kulutuslukemaansa itsekin. Jo epäilet mittarin näyttävän väärin, voit tarkistaa asian juoksuttamalla astiaan 10–20 litraa vettä ja vertaamalla kulutusta mittarin lukemaan. 


Mikä on veden hinta?

Raaka- ja jäteveden kustannukset saadaan paikallisen vesilaitoksen hinnastoista. Taloyhtiössä käyttöveden hinnan päättää taloyhtiön hallitus, isännöitsijän suosituksesta.


Miksi kulutan vettä enemmän kuin naapurini?

Vedenkäyttötottumukset vaikuttavat kulutettavan veden määrään enemmän kuin esimerkiksi asuinpaikka tai huoneiston koko. Keskimääräinen vedenkulutus Suomessa on 120 l / vrk / hlö, asuinhuoneistoissa 130 l / vrk / hlö.

Testaa, voisitko säästää vettä luopumatta mistään.

 2. Kustannukset ja tarjoukset

Mitä Verton vedenmittausjärjestelmä maksaa?

Verton vedenmittausjärjestelmän hinta riippuu asuntojen, yhteisten tilojen ja liikehuoneistojen määrästä. Taloyhtiöt saavat tarjouksen kokonaisuudesta asennuksineen suoraan paikalliselta LVI-urakoitsijalta. LVI-urakoitsijat ja tukkuliikkeet tavoittavat asiakaspalvelijamme yhteydenottolomakkeella.


Mitä teen, kun tarvitsen tarjouksen?

Tarjouspyynnöt ja tilaukset voit lähettää asiakaspalveluumme täällä. Voit myös soittaa numeroon 010 734 0700.

Tehokkaimmin nopeutat tarjouksen saamista kertomalla meille seuraavat tiedot:

Huoneistojen lukumäärä
Liikehuoneistojen lukumäärä
Antureiden määrä per huoneisto
Kohteen nimi ja osoite


Miksi tarjouksessa ei ole mainittu huoneistonäytön hintaa?

Mittalaitedirektiivin mukaan huoneistonäytöt ovat pakollisia, joten ne sisältyvät Verto-toimituksiin maksutta.


Mitä käyttökustannuksia Verton vedenmittausjärjestelmässä on?

Käyttökustannuksia aiheutuu ainoastaan kaukoluentayksikön vaatimasta GSM-liittymästä. Verton vedenmittausjärjestelmä kattaa kaiken: sekä VertoLive että VertoMobile ovat maksuttomia palveluja.

 3. VertoLive

Mikä on VertoLive?

VertoLive on Verton vedenmittausjärjestelmän selainpohjainen käyttöliittymä, jonka kautta isännöitsijä voi seurata taloyhtiön ja asuntojen vedenkulutustietoja missä tahansa, yksillä tunnuksilla. Kulutustiedot päivittyvät pilveen ajantasaisesti ja siirtyvät laskutusohjelmaan automaattisesti. Dataa on mahdollista tarkkailla takautuvasti.

Kuka voi saada VertoLive-tunnukset?

VertoLive-tunnukset on mahdollista luoda taloyhtiön isännöitsijälle ja huoltohenkilölle. VertoLive-tunnukset saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen verto@verto.fi tai soittamalla numeroon 010 734 0700.


Miten kirjaudun ensimmäistä kertaa VertoLiveen?

Sinun täytyy aktivoida tunnuksesi palvelun käyttämistä varten. Ota yhteyttä Verton asiakaspalveluun sähköisesti tai soita numeroon 010 734 0700, niin saat sähköpostiisi aktivoimis- ja kirjautumisohjeet. Suosittele salasanan vaihtamista ensimmäisen kirjautumisen jälkeen.


En pääse kirjautumaan VertoLiveen tunnuksillani tai olen unohtanut ne, mitä teen?

VertoLive-tunnukset saa uusittua VertoLiven kirjautumissivuilta löytyvästä Salasanan palauttaminen -linkistä. Lisäksi voit ottaa meihin yhteyttä sähköisellä yhteydenottolomakkeella.


Mitä tarkoittaa VertoLivessä oleva kohteen kiinteistötunnus?

VertoLivessä oleva kohteen kiinteistötunnus tarkoittaa tunnusta, joka isännöintitoimistolla on laskutusohjelmistossaan. Kohteen tunnuksen tulee olla sama sekä VertoLivessä että laskutusohjelmistossa, jotta kulutuslukemat siirtyvät oikein isännöintitoimiston laskutusohjelmistoon.


Miksi isännöitsijä ei pääse näkemään kohteen tietoja, vaikka hänellä on tunnukset VertoLiveen? 

Isännöitsijä pääsee katsomaan ainoastaan isännöintitoimistonsa kohteiden kulutuslukemia. Kohde tulee näkyviin, kun se on julkaistu VertoLivessä. Kohteen julkaiseminen VertoLivessä vaatii kohteeseen toimivan datasopimuksen. Käyttöönottotarkastuksen tulee olla tehtynä ennen julkaisua. 


Miten siirtotiedoston saa vietyä laskutukseen?

VertoLivestä löytyy valmiit siirtotiedostomallit yleisimmille kiinteistöhallintajärjestelmille. Ne ovat ladattavissa Raportit-välilehdellä. Latausmekanismit vaihtelevat kiinteistönhallintajärjestelmien välillä, joten ole yhteydessä asiakaspalveluumme, jos tarvitset lisätietoja.


Onko asukkaan mahdollista seurata omaa vedenkulutustaan?

Kyllä! Kaikki VertoBlue-kodit saavat oman huoneistokohtaisen näyttölaitteensa.

Verto-kodissa asukkailla on käytössään myös Suomen ensimmäisen VertoMobile-vedensäästösovelluksen käytön. Sovelluksen voi ladata Google Play- tai Apple Store -sovelluskaupoista. VertoMobile on maksuton.

 4. VertoMobile

Mikä on VertoMobile-vedensäästösovellus ja kenelle se on tarkoitettu?

VertoMobile on taloyhtiön asukkaille tarkoitettu vedensäästösovellus. VertoMobile kertoo huoneiston vedenkulutuksen tason vuorokausittain. Sovelluksen näyttämä lukema on luotettava.

 

Miten saan VertoMobilen käyttööni?

Kun kodissasi on Verton huoneistonäyttö, voit ottaa VertoMobilen käyttöön sovelluksen ohjeita seuraamalla. 

Lataa sovellus Google Play- tai Applen Store -sovelluskaupoista. Valitse huoneistonäytöltä VertoMobile-näkymä. Huoneistonäytölle ilmestyy PIN-koodi, jolla kirjaudutaan älylaitteen VertoMobile-sovellukseen. Lisätietoa VertoMobilen käytöstä löydät Asukkaan käyttöoppaasta.

 5. Teknologia

Mikä on mittauslaitedirektiivi (MID) ja mitä se tarkoittaa vesimittarien osalta?

MID on lyhenne sanoista Measuring Instrument Directive eli mittauslaitedirektiivi. Direktiivi asettaa mittauslaitteille sallittavat vähimmäisominaisuudet. Se myös säätää, että asukkaan on voitava helposti seurata kulutustietojaan ilman työkaluja. Verto-vesimittareiden asennus onnistuu aina vaatimusten mukaisesti.


Onko Verton vedenmittausjärjestelmä langaton?

Kyllä! VertoBlue-vedenmittausjärjestelmämme on täysin langaton. 


Millaisen GSM-liittymän järjestelmä vaatii? 

Liittymän tulee olla M2M-liittymä data- ja tekstiviestipaketeilla. Sen lisäksi PIN-koodin kyselyn pitää olla pois päältä. VertoData-asiakkaana huolehdimme datayhteyden toimivuudesta sekä tiedonsiirron ylläpidosta puolestanne.


Mikä on Verton vedenmittausjärjestelmän takuuaika? 

Verton vedenmittausjärjestelmän takuuaika on viisi vuotta. Takuu astuu voimaan hyväksytyn käyttöönottotarkastuksen jälkeen – maksuton palvelumme, jonka avulla taloyhtiön asukkaat ja kiinteistön omistaja voivat aina olla varmoja siitä, että asennukset on tehty oikein.


Kenen vastuulla käyttöönottotarkastuksesta huolehtiminen on?

Lain mukaan valmistajan vastuulla on vain se, että mittari täyttää vaatimukset ennen käyttöönottoa ja asennusohje on asianmukainen. Me tarjoamme asiakkaillemme maksuttoman käyttöönottotarkastuksen ja sen tilaaminen Vertolta on LVI-urakoitsijan vastuulla.

Laadimme käyttöönottotarkastuksesta pöytäkirjan, jonka lähetämme urakoitsijalle. Verton vedenmittausjärjestelmän viiden vuoden takuu astuu voimaan hyväksytyn käyttöönottotarkastuksen jälkeen.


Miten vedenmittausmoduuli 2 ja 4 eroavat toisistaan? 

Moduuli 2 sisältää kaksi virtausanturia sekä huoneistoyksikön ja -näytön per huoneisto.

Moduuli 4 sisältää neljä virtausanturia sekä huoneistoyksikön ja -näytön per huoneisto.


Kuinka monta huoneistoa voi olla yhdellä keruuyksiköllä? 

Yhdellä keruuyksiköllä voi olla maksimissaan 300 huoneistoa.

 6. Vuotohälytin ja vikatilanteet 

Onko Verton vedenmittausjärjestelmässä vuotohälytys?

Kyllä, järjestelmämme hälyttää pitkään kestäneestä vedenkulutuksesta. Voimme ohjata hälytysviestit suoraan huoltoyhtiölle. Hälytysviestistä selviää asunnon numero sekä se, koskeeko vuoto lämmintä vai kylmää vettä.


Kuinka usein Verton vedenmittausjärjestelmää pitää huoltaa? 

Järjestelmämme ilmoittaa itse automaattisesti huoltotarpeesta. Vedenmittausjärjestelmää hankkiessa kannattaakin tarkistaa, onnistuuko vesimittareiden huolto yksittäisten osien vaihdolla vai lentävätkö ne roskiin tasaisin väliajoin.

 7. Neuvonta ja tekninen tuki


Keneen voin olla yhteydessä teknisissä kysymyksissä ja huoltoon liittyvissä asioissa? 

Tekninen asiantuntijatiimimme vastaa kiireellisiin huoltopyyntöihin puhelimitse numeroon 010 734 0700. Voit myös käyttää yhteydenottolomaketta ja kaikkien vertolaisten yhteystiedot löydät täältä.


Keneltä voin kysyä neuvoa tai lisätietoa Verton vedenmittausjärjestelmästä? 

Asiakaspalvelumme opastaa sinua Verton vedenmittausjärjestelmään liittyvissä kysymyksissä sähköisesti täällä tai puhelimitse numerossa 010 734 0700. Voit myös käyttää sivun alakulmasta löytyvää chat-palvelua.

Jos et löytänyt etsimääsi vastausta, autamme sinua mielellämme!