Ajankohtaista

9.2.2017

1500 litraa vettä kuluttava pyykinpesukone ja muita urbaaneja tositarinoita

Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?

Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.

Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?

Saisiko olla auto, matka maailman ympäri vai vesilasku?

Pesukoneen kytkentävirheen löytäminen olisi ollut lähes mahdoton tehtävä ilman luotettavaa vesimittarin lukemaa ja sen reaaliaikaista seurantaa. Luentavälin venyessä ja paukkuessa edessä voi tasauslaskutuspäivänä olla uuden auton hintainen yllätys: tamperelaisen asukkaan vessanpytyn hiuksen ohut vuotokohta oli valuttanut vuodessa viemäriin vettä 12 000 euron edestä. Tämäkin karu totuus selvisi niin ikään vasta vedenkulutuksen reaaliaikaisen seurannan myötä.

Vesi on energiakuluineen yksi kotitalouksien kalleimmista pakollisista maksuista. Tuhansia turhaan nielevät pyykkikoneet ja pytyt eivät ole urbaaneja legendoja, vaan tarinoita tosielämästä. Juuri siksi LVI-yhtälöiden keskeisimmät muuttujat ovat ammatti-ihmisten ja laitteiden laatu.

Laadun elinkaarikustannus

Riippumaton energia-asiantuntija Motiva toteaa verkkosivuillaan: ”Älä turvaudu halvimpaan ostohintaan. Selvitä todelliset koko elinkaaren aikaiset kustannukset ja valitse kokonaistaloudellisesti paras ratkaisu.” Yksinkertaista ja totta.

Jokainen ihminen kyllä ymmärtää, miksi hänen oman alansa asiantuntijuudesta kannattaa maksaa. Samaa ajatuspolkua kulkien voi päätyä vain siihen lopputulemaan, että markkinoiden paras ja älykkäin vedenmittausjärjestelmä on yksinkertaisesti kannattava sijoitus. Ainoa kestävä liitto kun on sellainen, jossa yhdistyvät korkealuokkainen ammattitaito, huippuluokan tekniikka ja toimivat käytännöt. Kaikki voittavat – sen pituinen se.