Ajankohtaista

Taloyhtiössä kulutetun veden maksavat aina asukkaat. Yhtiöjärjestys määrää, jaataanko kulut tasan vai oikeudenmukaisesti.


6.7.2018

Kulutuksen mukainen vesilaskutus tuo mukanaan lukuisia hyötyjä

Huoneistokohtaisen vesimittarin pakollisuuden taustalla on kaunis ajatus energiatehokkuudesta ja asumiskustannusten säästöstä, mutta ämpärin kokoinen porsaanreikä säädöksessä vesittää hienon tavoitteen. Viisas voi kuitenkin vaikuttaa.

Mittari tai ei – taloyhtiöissä kulutetun veden maksavat aina asukkaat. Yhtiöjärjestys kertoo, hoidetaanko homma oikeudenmukaisesti vai päätyvätkö tiedostavat asukkaat lotraajien laskun maksajiksi.

Mahdollisia vesilaskun perintäperusteita on neljä: kokonaisvesimaksu, lämminvesimaksu, kylmävesimaksu tai laskutus todellisen kulutuksen mukaan, huoneistokohtaisen mittauksen perusteella. Vain jälkimmäisessä on järkeä, sillä osa asukkaista pärjää alle sadalla litralla, kun taas naapuri valuttaa viemäriin yli kolmesataa litraa.

Tieto muuttaa tottumuksia

Huoneistokohtaisen vesimittarin asentaminen on pakollista uusissa kohteissa ja putkiremontin yhteydessä. Säädöksen mukaan kulutustietoja ei kuitenkaan ole pakko hyödyntää, vaikka niiden mukaisella laskutuksella on tutkitusti pelkästään positiivisia vaikutuksia. 

Suomen johtava vedenkulutustiedon asiantuntija Verto on jo vuosia tilastoinut mittauksen tehoa kohteissaan ja tulokset ovat vaikuttavia: kulutus laskee kolmanneksella. Pelkästään viime vuonna Verto-kodit säästivät vesilaskuissa 20 miljoonaa euroa. 

Todellisuuden voi muuttaa vasta, kun sen tuntee. Tulosten taustalla onkin reaaliaikainen kulutuslukema, jota asukas voi seurata huoneistonäytöltään – omien valintojen viisauden voi arvioida heti. Vedenkulutuksen pienentyessä kutistuu myös sähkölasku. 

Kotitalouksissa vettä kuluu eniten peseytymiseen. Parikin minuuttia lyhyemmät päivittäiset suihkut tuovat perheen tilille vuositasolla satasien voiton. Paitsi silloin, kun käytöstä maksetaan pelkän pääluvun tai neliömäärän mukaan.

Vesilasku, kiitos!

Huoneistokohtaisen vedenmittauksen mukainen laskuttaminen on ainoa oikeudenmukainen ja järkevä tapa hoitaa vesilaskutusta. Taloyhtiön pitää saada katettua

kulut viimeistä pisaraa myöten ja niinpä kiinteän maksun mallissa maltilla kuluttavat kompensoivat lotraajien laskuja.

Vedenkulutuksen laskutustavan määrittelee yhtiöjärjestys, mutta yhtiöjärjestyksestä määräävät asukkaat. Jos siis taloyhtiössäsi on vedenmittausjärjestelmä tai olet mittarin saamassa: onneksi olkoon! Nyt sinun pitää enää saada kaikki sen suomat hyödyt käyttöösi ja ehdottaa yhtiöjärjestyksen muutosta.