Ajankohtaista

Vedenmittausjärjestelmän valinta on kannanotto ympäristöasioihin. Siihen, millaisen maailman haluamme jättää jälkeemme.


21.4.2018

Kymmenen päivää maailman ylikulutuspäivästä - tarttis varmaan tehrä jotain?

Huhtikuun yhdestoista kaksituhattakahdeksantoista oli tänä vuonna se päivä, jolloin Suomi kulutti osaltaan maapallon varat loppuun. Ylikulutuspäivämme koitti neljä kuukautta muuta maailmaa aiemmin. Tarttis varmaan tehrä jotain?

Ruoka, lentäminen, autoilu on tuttu pahiskolmikko, kun puhumme ympäristövaikutuksista. Sen jälkeen tulee asuminen. Aihetta voi tarkastella sekä rakentamisen että arjen näkökulmasta.

Tietoisuus muuttaa maailmaa

Lämmin vesi on taloyhtiöiden ja kotien suurin yksittäinen energiansyöppö: kahdentoista minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa ja televisio pauhaa yötä päivää viikon. Veden säästäminen on kaikkein tehokkain energiainvestointi ja helpoin tapa vähentää kulutusta puolestaan arkisten tapojen muuttaminen.

Veden ja sen myötä energian säästäminen on tiedostamista ja omien tottumusten hienosäätämistä, ei elämänlaadusta luopumista. Todellisuuden voi kuitenkin muuttaa vasta, kun sen tuntee ja siksi reaaliaikaisen ja tarkan kulutuslukeman näkeminen on avainroolissa. Kun omat valinnat konkretisoituvat numeroiksi, on helppo tehdä viisaita valintoja.

Suomen johtava vedenkulutustiedon asiantuntija Verto on jo vuosia tilastoinut huoneistokohtaisen mittauksen vaikutuksia kulutuslukemiin. Tulokset ovat merkittäviä: kulutus laskee Verto-kodeissa keskimäärin kolmanneksella.

Vedenkulutuksella on väliä

Vedenmittausjärjestelmän valinta on kannanotto ympäristöasioihin. Markkinoilla on laitteita, joiden kohdalla muutamien vuosien välein tehtävä huolto tarkoittaa jokaisen mittarin lentämistä roskiin ja uusien hankintaa.

Verto-mittareiden huoltoväli on miljoona litraa eli parhaimmillaan kaksikymmentä vuotta. Turhia liikkeitä ei tarvitse tehdä, sillä järjestelmä ilmoittaa yksittäisen laitteen huoltotarpeesta. Pitkäikäinen ja aidosti kulutuskäyttäytymistä muuttava tekniikka on osa kestävää kehitystä.

Kyllä, olemme pieni kansa. Hyttynen maapallon mittakaavassa. Silti elämäntapamme on maapallon kestämättömintä. Muutokseen on monta lääkettä eikä meillä ole hyviä tekosyitä jättää niitä käyttämättä. Vedenkulutuksella on väliä.