Ajankohtaista

Verto-vedenmittausjärjestelmään kuuluva VertoLive huolehtii vuotohälytyksistä ja häiriöilmoituksista.


29.9.2017

Kymppitonni vessanpytystä viemäriin

”Taloyhtiön vedenkulutus on noussut huomattavasti. Tarkista, vuotaako hanasi tai vessanpyttysi (vuoto ei aina ole huomattavissa paljaalla silmällä)”, luki postilaatikosta tipahtaneen kartoituskyselyn saatesanoissa. Jos taloyhtiö haluaisi oikeasti säästää, ei koko paperia olisi tarvinnut lähettää.

Isännöitsijän lähettämässä kartoituskyselyssä on parikin ongelmaa. Aloitetaan siitä ilmiselvästä: asukkaan on mahdotonta raportoida vuodosta, joka ei ole silmin nähtävissä. Palautuneet vastaukset eivät siis auta korjaustarpeen kartoittamisessa ja kuukaudesta toiseen kilahtava lisälasku jakautuu kaikkien taloyhtiön asukkaiden taakaksi.

Huomaamatta jäävät vesivuodot ovat todellisia rahareikiä: tamperelaisen taloyhtiön asukkaan vessanpytyn hiuksen ohut vuotokohta oli valuttanut vuodessa viemäriin vettä yli kymppitonnin edestä: ylimääräistä maksettavaa kertyi huimat 12 000 euroa.

Jokainen viemäriin valutettu euro on turha. Ja juuri tähän faktaan kiteytyy isännöitsijän lähettämän paperin toinen ongelma. Kartoituskysely on tarpeeton, sillä älykäs vedenmittausjärjestelmä olisi yksinkertainen ratkaisu kaikkeen. Syypää tamperelaisen taloyhtiön jättimäiseen vesilaskuun selvisi vasta Verton reaaliaikaisella vedenkulutuksen seurannalla.

Huippuunsa hiottu kokonaisuus

Verto-vedenmittausjärjestelmä on markkinoiden älykkäin. Sen lukema on etäluettava, tarkka ja ajantasainen. Asukas voi seurata kulutustietojaan niin huoneistonäytöltä kuin VertoMobile-sovelluksen avulla. Lukemien avulla on helppo muokata omat arkiset tavat silkaksi säästöksi. Vuodoilla tai muilla erikoistilanteilla ei asukkaiden tarvitse päätänsä vaivata.

VertoLive on erottamaton osa Verto-vedenmittausjärjestelmää: se on isännöitsijän oikea käsi, joka huolehtii laskutuksen lisäksi vuotohälytysten ja häiriöilmoitusten välittämisestä suoraan huoltoyhtiölle. Tieto on asuntokohtainen, joten viemäriin ei valu turhaan sen paremmin kymppejä kuin tuhansia euroja.

Kymmeniä miljoonia käteen

Huoneistokohtaisesta vedenmittauksesta ja siihen perustuvasta laskutuksesta on pelkästään hyötyä. Vedenkäyttö laskee tutkitusti kolmanneksella ja pienentää rakennuksen energiankulutusta kymmeneksellä. Asukkaiden, taloyhtiöiden ja kiinteistösijoittajien tienaama raha mitataan vuositasolla kymmenissä miljoonissa.

Älykäs ja käyttäjiä ajatellen kehitetty vedenmittausjärjestelmä on tätä päivää. Sellaista kuin kaiken elämisen ja olemisen pitäisi olla: oikeudenmukaista, taloudellista, ympäristöystävällistä ja vaivatonta.