Ajankohtaista

Kone on käsintiskausta luontoystävällisempi vaihtoehto.


19.3.2018

Lämmin vesi on nestemäistä kultaa

Kahdentoista minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa ja televisio pauhaa yötä päivää viikon. Vedensäästö on energiansäästöä, merkittävää sellaista  – on aika murtaa myytit.

Jääkaapin ovi pitää sulkea leivän voitelun ajaksi ja valot sammuttaa huoneesta lähtiessä – sen tietävät taaperotkin. Me suomalaiset olemme hyviä tarkkailemaan sähkönkulutustamme paristakin syystä: ymmärrämme, että energiansäästö on ympäristöteko ja tiedämme tuhlauksen näkyvän lovena rahapussissa.

Veden säästäminen taas kulkee lapsen kengissä ja on myyttien värittämää. Tuhansien järvien maassa voi lutrata mielensä mukaan. Säästöjaarittelu on ituhippien epähygieenistä propagandaa. Vesi on puoli-ilmaista. Väärin, väärin ja väärin.

Paljonko eurolla saa energiaa?

Lämmin vesi on arvokasta tavaraa, nestemäistä kultaa. Saunapäivinä peseytyminen on kiukaan lämmittämistä kalliimpaa. Kahdentoista minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa ja televisio pauhaa yötä päivää viikon.

Energiatehokkaat laitteet ja virtaamaa rajoittavat suihkut ovat hyviä arjen apureita, mutta helpoin tapa säästää vettä ja energiaa on omien kulutustottumuksien muuttaminen: tiskaa astiat koneessa, sulje hana hampaidenpesun ajaksi ja lyhennä suihkuaikaasi parilla minuutilla.

Veden säästäminen on tiedostamista ja omien tottumusten hienosäätämistä, ei elämänlaadusta luopumista.

Konkretian avulla merkittävään muutokseen

Suomen hiilidioksidipäästöistä viidennes on peräisin sähköntuotannosta ja tehokkain tapa vaikuttaa asiaan on energian säästäminen. Siksi vedenkulutuksella on väliä.

Suomen johtava vedenkulutuksen ja -mittauksen asiantuntija Verto tilastoi huoneistokohtaisen mittauksen vaikutuksia kulutuslukemiin. Tulokset ovat vaikuttavia: vedenkulutus laskee keskimäärin kolmanneksella. Ja koska kotitalouksien energiasta peräti 40 % kuluu veden lämmittämiseen, on vähennys merkittävä.

Reaaliaikaisen ja tarkan kulutuslukeman näkyminen auttaa säästämään vettä: kun omat valinnat konkretisoituvat numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia.

Oikeudenmukaista, taloudellista ja ympäristöystävällistä

Euroiksi omat valinnat muuntuvat vasta huoneistokohtaisen vedenmittauksen ja kulutuksen mukaisen laskutuksen myötä. Vaikka mittari on pakollinen uusissa ja saneerattavissa kohteissa, määrätään laskutustavasta edelleen yhtiöjärjestyksessä enemmistön toiveen mukaisesti.

Miksi ihmeessä jättää hyödyntämättä tekniikka, jonka käytöllä on pelkkiä etuja? Tuskinpa kovin moni suostuisi sähkölaskuaan maksamaan pääluvun tai neliöiden mukaan.

Älykäs vedenmittaus ja kulutuksen mukaan laskuttaminen ovat tätä päivää. Sellaista kuin kaiken elämisen ja olemisen pitäisi olla: oikeudenmukaista, taloudellista, ympäristöystävällistä ja vaivatonta.