Ajankohtaista

"Kunpa ihmiset tajuaisivat, kuinka paljon rahaa voi säästää tiedostamalla omat vedenkulutustapansa", sanoo Mari Moisander.


28.3.2017

Mahtuuko sinun tilillesi lisää rahaa?

Jos lompakkosi pursuaa satasia ja pankkisi ilmoittaa tilisi olevan täynnä, voit lopettaa lukemisen. Jos taas keksit mitään käyttöä ylimääräisille euroille, jatka ihmeessä. Taikasana on hana: vesi ja sen käyttöön liittyvien arkirutiinien hienosäätö palkitsevat merkittävillä summilla.

Veden säästäminen kannattaa aina. Erityisen paljon siitä hyötyvät luonnollisesti ihmiset, joilla on vesimittari ja laskutus oman kulutuksen mukaan. Kulutustapojen muuttaminen tuo kuitenkin ilmaista rahaa myös vesimittarittomien pussiin, sillä vedensäästö on samalla energiansäästöä.

Kotitalouksien lämmityskuluista kolmannes menee veden lämmitykseen. Kahdentoista minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa ja televisio pauhaa yötä päivää viikon.

- Mistään ei tarvitse luopua, vaan ainoastaan opetella tekemään arkiset asiat vähän uudella tavalla, kertoo isännöitsijä Mari Moisander Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksen Forssan toimipisteestä.

Vesimittari laskee keskikulutusta aina

Mari Moisander puhuu kokemuksesta. Hänen isännöimiinsä taloyhtiöihin on jo kuuden vuoden ajan asennettu Verton etäluettavia vesimittareita. Uusissa kohteissa kuvioon kuuluu kolme vakielementtiä.

Ensinnäkin vedenkulutus laskee poikkeuksetta. Suomalaisten keskikulutus on 155 litraa päivässä ja vesimittari romauttaa lukeman sadan tuntumaan. Toiseksi jokaisesta taloyhtiöstä löytyy asukas, joka väittää kivenkovaan käyttävänsä vettä mittarin osoittamia numeroita vähemmän.

- Silloin katsomme yhdessä, miltä kulutusluvut näyttävät vuorokausitasolla. Ne kertovat, milloin asukas on ollut poissa kotoa ja milloin taas pyykkikone on pyörinyt. Virheelliseen Verto-mittarin lukemaan en ole törmännyt koskaan.

Kolmantena elementtinä huoneistokohtaisen vedenmittauksen aloittamiseen kuuluu tyytyväisyys. Mikäpä on maksaessa oikeudenmukaisesti jakautuvia ja aiempaa pienempiä vesi- ja sähkölaskuja?

Taskussa jo neljä miljoonaa euroa

Tätä vuotta on takana vasta kolme kuukautta ja jo nyt Verto-kotien asukkaat ovat säästäneet vesimaksuissa yli neljä miljoonaa euroa. Jokainen lantti suoraan omaan pussiin, verottomasti ja välittömästi. Ja kun taloyhtiöiden lämmityskuluista noin 40 % kuluu veteen, kertautuu säästö monella tasolla.

- Kunpa ihmiset tajuaisivat, kuinka paljon rahaa voi säästää tiedostamalla omat vedenkulutustapansa, Moisander sanoo.

Jos ylimääräinen raha kelpaa, pääset alkuun helposti. Pese tiskit aina koneessa. Sulje hana hampaiden pesun, saippuoinnin ja parranajon ajaksi. Pyöräytä vain täysiä pyykkikoneellisia. Ota lyhyempiä suihkuja – jo muutaman minuutin vähennys tekee ihmeitä. Ylijäänen ajan voitkin sitten pohtia, kuinka käytät ilmaiseksi tilillesi tupsahtaneet eurot.