Ajankohtaista

Reaaliaikaisen kulutuslukeman näkeminen auttaa säästämään vettä: kun omat valinnat konkretisoituvat numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia.


22.11.2017

Mittalaitedirektiivissä on järkeä

"Asukkaalla tulee olla esteetön pääsy huoneistokohtaisen mittauksen lukemiin ilman työkaluja." Näin määritteli EU:n mittalaitedirektiivi jo vuonna 2006. Siirtymäaika umpeutui Suomessa viime vuonna ja nyt toimintaohje on pysyvä osa arkeamme. Direktiivissä on järkeä – paljonkin.

Huoneistokohtainen vedenmittausjärjestelmä on sijoitus, josta on helppo kerätä osinkoja – jos kulutuslukema on etäluettava ja reaaliaikainen.

- Kun omat valinnat konkretisoituvat, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, kertoo vedenkulutuksen ja -mittauksen asiantuntija Tapio Rask.

Saunapäivinä suihku maksaa enemmän kuin kiukaan lämmittäminen

Lämmin vesi ei ole halpaa. Energiatehokkaat laitteet ja virtaamaa rajoittavat suihkut ovat hyviä arjen apureita, mutta helpoin tapa säästää vettä ja energiaa on omien kulutustottumuksien muuttaminen. Harva tiedostaa, että saunapäivinä suihku maksaa enemmän kuin kiukaan lämmittäminen.

- Kahdentoista minuutin kuumaan suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa ja televisio pauhaa yötä päivää viikon, luettelee Rask muita vertailupareja.

Järkevästi vettä käyttävälle on tarjolla suuria summia suoraan omaan pussiin.
Kahdenkymmenen minuutin päivittäinen suihkuttelu kustantaa vuodessa 600 €. On helppo laskea, että pienet muutokset tuottavat vuositasolla satasia ilmaista rahaa: hanan sulkeminen hampaidenpesun, saippuoinnin ja parranajon ajaksi on hyvä startti.

Todellisuuden voi muuttaa vasta, kun sen tuntee

Euroiksi omat valinnat muuntuvat vasta huoneistokohtaisen vedenmittauksen ja kulutuksen mukaisen laskutuksen myötä. Verto tilastoi muutoksia omissa kohteissaan ja numerot ovat vakuuttavia: vedenkulutus laskee mittareiden myötä poikkeuksetta kolmanneksella.

Lukema on tärkeä, sillä veden osuus nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta ja sen kustannuksista on vähintään 40%. Veden säästäminen vähentää energian kulutusta merkittävästi ja näkyy taloyhtiön ja asukkaiden menojen pienentymisenä.

- Asukkaat ja asuntosijoittajat saavat siis suoraa tuottoa pääomasijoitukselleen, Rask sanoo.

Todellisuuden voi muuttaa vasta, kun sen tuntee. Ja juuri siksi mittalaitedirektiivissä on järkeä.

 

Verto-kodit ovat säästäneet tänä vuonna vesilaskuissa 17 571 154 €.
- Tilanne 22.11.2017