Ajankohtaista

Veden säästäminen on tiedostamista ja omien tottumusten hienosäätämistä, ei elämänlaadusta luopumista. Suomen luonnon päivä on hyvä päivä aloittaa pieni muutos, jolla on suuri merkitys.


24.8.2018

Suomen luonto ansaitsee liputuksen lisäksi konkreettisia tekoja

Suomi on maailman ensimmäinen maa, joka liputtaa virallisesti luontonsa kunniaksi. Upea luontomme on eleen arvoinen, mutta vielä enemmän se ansaitsee konkreettisia tekoja. Vesivarantomme ovat väestömäärään nähden suuret, joten olemme tottuneet huolettomaan vedenkulutukseen. Lämmin vesi on kuitenkin kodin suurin energiasyöppö ja siksi hanan harkittu aukaiseminen on merkittävä ympäristöteko.

Lämmin vesi on arvotavaraa. Suihkussa euro valuu viemäriin kahdessatoista minuutissa. Samalla rahalla televisio pauhaa yötä päivää viikon ja jääkaappi hurisee kokonaiset kolme viikkoa. Saunaillassa peseytyminen maksaa kiukaan lämmittämistä enemmän.

Me suomalaiset kulutamme päivässä keskimäärin 140 litraa vettä. Haitari on kuitenkin melkoinen: yksi pärjää pienellä, kun taas toinen lutraa yli kolme sadan litran edestä. Energia-asiantuntija Motivan suosittelema vedenkulutus on 100-120 litraa vuorokaudessa.

Todellisuuden voi muuttaa, kun sen tuntee

Suomen johtava vedenkulutuksen ja -mittauksen asiantuntija Verto on jo vuosia tilastoinut huoneistokohtaisen mittauksen vaikutuksia kulutuslukemiin ja tulokset ovat vaikuttavia: vedenkulutus laskee keskimäärin kolmanneksella. Vähennys on merkittävä, sillä kotitalouksien energiasta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen.

Reaaliaikaisen ja tarkan kulutuslukeman näkyminen auttaa säästämään vettä: kun omat valinnat konkretisoituvat numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia.

Arkisten tapojen hienosäätäminen onkin kaikkein helpoin tapa pienentää vedenkulutusta.

Testaa, voisitko säästää vettä luopumatta mistään

(  ) Annan hanan valua hampaidenpesun aikana.

(  ) Annan hanan valua parranajon aikana.

(  ) Annan hanan valua saippuoinnin aikana.

(  ) Tiskaan juoksevan veden alla.

(  ) Huuhtelen astiat ennen tiskikoneeseen laittoa.

(  ) Pyykkään vajaita koneellisia.

(  ) Painan aina pytyn isompaa nappia.

(  ) Vietän suihkussa aikaa ihan vain nautiskellen.


Jos ruksit yhden tai useamman ruudun: onneksi olkoon, sinulla on mahdollisuus vaikuttaa!


Halautko tietää lisää? Opas järkevään vedenkäyttöön kaivautuu syvemmälle aiheeseen.