Ajankohtaista

Puhdas vesi ei lopu Suomesta kesken. Silti veden säästäminen on merkiitävä ympäristöteko.


22.3.2017

Tänään on maailman vesipäivä - pysähdy miettimään omia kulutustottumuksiasi

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän maailman vesipäiväksi. Tänään on siis juuri oikea päivä tutustua faktoihin ja kiinnittää huomiota omiin vedenkulutustottumuksiin – tehdä arkisiin rutiineihin pieniä säätöjä, joiden ympäristövaikutukset ovat merkittäviä.

Maailman vesipäivä muistuttaa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä puhtaan veden tärkeydestä. Ne ovat kaikki asioita, joiden yltäkylläisyydestä meillä on etuoikeus nauttia.

Veden säästämisen turhuutta perustellaankin useimmissa keskusteluissa sillä, että puhdas vesi ei Suomesta kesken lopu. Tuo fakta on tässä asiayhteydessä kestämätön, sillä vedensäästö on ennen kaikkea energiansäästöä ja siten merkittävä ympäristöteko.

Vedenkulutuksella on väliä

Veden osuus nykyaikaisen kerrostalon ylläpitokustannuksista on vähintään 40%. Kotitalouksien lämmityskuluista kolmannes menee veden lämmitykseen.

Tiedätkö, paljonko energiaa saat yhdellä eurolla? Lämpimässä suihkussa euro kuluu kahdessatoista minuutissa, kun taas televisio voi pauhata samalla rahalla yötä päivää viikon, hehkulamppu loistaa puoli kuukautta ja jääkaappi hurista kokonaiset kolme viikkoa.

Veden säästäminen on siitä helppoa, että mistään ei tarvitse luopua – arkisten rutiinien hienosäätö vie jo pitkälle. Pese tiskit aina koneessa. Sulje hana hampaiden pesun, saippuoinnin ja parranajon ajaksi. Pyöräytä vain täysiä pyykkikoneellisia. Ota lyhyempiä suihkuja.

Suomalaiset kuluttavat päivittäin keskimäärin 155 litraa vettä. Tavoite on päästä alle sataan litraan. Tänään, YK:n maailman vesipäivä on juuri oikea päivä aloittaa muutos omassa arjessa.