Ajankohtaista

Maailman vesipäivä on juuri oikea hetki tehdä omaan arkeen pieniä muutoksia, joilla on suuri merkitys.


22.3.2018

Tänään on maailman vesipäivä – tarkista omat kulutustottumuksesi

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän maailman vesipäiväksi. Tänään on siis juuri oikea päivä tutustua faktoihin ja murtaa sitkeässä istuva myytti, jonka mukaan suomalaisten ei tarvitse miettiä vedenkulutustapojaan. Harva tietää, kuinka suuri energiasyöppö lämmin vesi on.

Maailman vesipäivä muistuttaa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä puhtaan veden tärkeydestä.

”Suomesta ei puhdas vesi kesken lopu” on yleisin argumentti, jolla me suomalaiset puolustamme tarpeetonta lutraustamme. Asia ei kuitenkaan ole niin yksioikoinen: vedensäästö on huomattavaa energiansäästöä ja siten merkittävä ympäristöteko.

Vedenkulutuksella on väliä

Tiedätkö sinä, paljonko yhdellä eurolla saa energiaa? Lämpimässä suihkussa euro valuu viemäriin kahdessatoista minuutissa, kun taas televisiota voi samalla rahalla pitää päällä yötä päivää viikon ja jääkaappia puolestaan kokonaiset kolme viikkoa. Saunaillassa peseytyminen maksaa kiukaan lämmittämistä enemmän.

Emme tunnista omien arkisten tapojemme merkitystä, sillä olemme tottuneet maksamaan vedestä kiinteää maksua. Todellisuuden voi muuttaa vasta, kun sen tuntee ja siksi vuoden alussa voimaan astuneella mittalaitedirektiivillä tulee olemaan suuri merkitys tietoisuuden kasvattajana.

Suomen johtava vedenkulutuksen ja -mittauksen asiantuntija Verto on jo vuosia tilastoinut huoneistokohtaisen mittauksen vaikutuksia kulutuslukemiin. Tulokset ovat vaikuttavia: vedenkulutus laskee keskimäärin kolmanneksella. Rahaksi muutettuna muutos on merkittävä. Verto-kodit säästivät viime vuonna vesilaskuissa 20 000 000 €.

Testaa, pystyisitkö säästämään vettä luopumatta mistään

(  ) Annan hanan valua hampaidenpesun aikana.

(  ) Annan hanan valua parranajon aikana.

(  ) Annan hanan valua saippuoinnin aikana.

(  ) Tiskaan juoksevan veden alla.

(  ) Huuhtelen astiat ennen tiskikoneeseen laittoa.

(  ) Pesen vajaita pyykkikoneellisia.

(  ) Painan aina pytyn isompaa nappia.

(  ) Vietän suihkussa aikaa ihan vain nautiskellen.

Jos ruksit yhden tai useamman ruudun: onneksi olkoon, sinulla on mahdollisuus vaikuttaa!

Veden säästäminen on tiedostamista ja omien tottumusten hienosäätämistä, ei elämänlaadusta luopumista. Maailman vesipäivä on juuri oikea hetki tehdä pieni muutos, jolla on suuri merkitys.