Ajankohtaista

Vedenkulutustapojen muuttaminen on kaikkein yksinkertaisin ja tehokkain ympäristöteko.


20.3.2018

Tienaa rahaa paremman huomisen puolesta

Kahdentoista minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa ja televisio pauhaa yötä päivää viikon. Lämmin vesi on arvotavaraa ja siksi sen kulutukseen ja laskutukseen liittyvissä asioissa pitää tehdä puntaroituja päätöksiä.

Kotientalouksien energiasta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen ja samaan aikaan Suomen hiilidioksidipäästöistä viidennes on peräisin sähköntuotannosta. On siis helppo ymmärtää, miksi vedenkulutustapojen muuttaminen on kaikkein yksinkertaisin ja tehokkain ympäristöteko.

Todellisuuden voi muuttaa vasta, kun sen tuntee. Reaaliaikaisella ja tarkalla vedenmittauksella onkin poikkeuksetta merkittävä vaikutus kulutukseen. Kun omat valinnat konkretisoituvat numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia.

Hyödystä haitaksi

Vesimittarilukemien epätarkkuus nousee aika ajoin otsikoihin. Se on harmillista, sillä eri valmistajien tarjontaa on mahdotonta niputtaa ja onnistunut päätös istuu omissa hyppysissä. Taloyhtiöiden ja rakennuttajien vastuulla on valita elinkaarikustannuksiltaan edullisin ja todistettavasti luotettavaksi osoitettu vedenmittausjärjestelmä.

Halvan vesimittarin huoltoväli on toimiessaankin lyhyt ja roskiin lentää ongelmatilanteissa koko laite. Käytä ja heitä -kulttuuri kääntää ympäristöhyödyn haitaksi ja toivotun säästön lisäkuluksi.

Mittausvirheet, järjestelmäviat, korjaukset ja selvitykset maksavat aikaa, vaivaa ja rahaa.

Se on yhtälö, jonka seurauksena helpoin ratkaisu on täyttää lain asettama minimivaatimus mittarin olemassaolosta ja pitäytyä kiinteässä vesilaskutuksessa.

Alkupääomasijoitus katoaa taivaan tuuliin, vettä kohtuudella käyttävät maksavat lotraajien laskut ja energiansäästö on vain kaunis sana.

Tuottoisa ympäristöteko

Elinkaarikustannuksiltaan edullinen ja luotettava mittausjärjestelmä tuo tehdylle sijoitukselle suoraa tuottoa. Verottomasti ja suoraan asukkaiden ja asuntosijoittajien taskuun – jokaisen tienatun euron hyödyttäessä samalla ympäristöä.   

Laadukkaassa järjestelmässä on minimaalinen määrä liikkuvia osia ja sen myötä pitkä huoltoväli. Laadukas järjestelmä osaa myös kertoa huoltotarpeestaan itse. Tätä päivää ovat niin ikää etäluettavuus ja laskutuksen automaatio – kaikki ominaisuudet, jotka säästävät työaikaa. Valintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota myös toimittajan tarjoamaan takuuseen, suunnittelukonsultaatioon ja huoltopalveluun.

Lain mukaan mittarin valmistajan vastuulla on vain se, että mittari täyttää vaatimukset ennen käyttöönottoa ja asennusohje on asianmukainen. Vakavasti otettava toimija ei kuitenkaan ojenna tavaratoimituksen yhteydessä manuaalia ja luistele takavasemmalle. Päinvastoin: se viimeistelee työnsä perusteellisella käyttöönottotarkistuksella ja tarjoaa teknistä tukea vielä jälkikäteen.

Lämmin vesi on arvotavaraa ja siksi sen kulutukseen ja laskutukseen liittyvissä asioissa pitää tehdä kauas kantavia päätöksiä.