Ajankohtaista

Vesimittarin asennus laskee tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.


12.12.2016

Välitätkö vai annatko valua?

Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.

70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?

Hammaspesulla on helppo käyttää mukia. Suihku on helppo sulkea saippuoinnin ajaksi. Pyykkikone on helppo pyöräyttää vain täytenä. Välittäminen on helppoa ihan tavallisessa arjessa, mutta sitä pitää haluta.

Tiesitkö?

Ken sanoo piut paut ympäristöasioille, miettikööt edes rahaa. Motiivi on toissijainen, kunhan vettä ja sen lämmittämiseen tarvittavaa energiaa säästyy. Tiesitkö, että saunapäivänä vesi maksaa kiukaan lämmittämistä enemmän. Kahdentoista minuutin suihkuun tarvittavalla energialla jääkaappi puolestaan hurisee kolme viikkoa. Niinpä pari minuuttia lyhyemmät pesukerrat tuovat lompakkoon vuositasolla satasia ilmaista valuuttaa.

Jos taloyhtiössäsi on kiinteä vesimaksu, muodostuu senkin suuruus kaikkien asuntojen kokonaiskäytöstä. Yhteisten vedensäästötalkoiden hedelmät satavat siis suoraan sinun tilillesi. Ei ole rakettitiedettä tämä homma: hana kiinni vähän aikaisemmin ja useammin.

Mikä sinun tekosyysi on? 

(  ) Pitkä, kuuma suihku on arjen luksusta.

(  ) Juoksevan veden alla tiskaaminen on kätevää.

(  ) Minun oli saatava juuri se vaate puhtaaksi.

(  ) Pienemmän napin painaminen ei vain huuhtele tarpeeksi.

(  ) Sama hinta siitä menee kuitenkin.

(  ) Suomessa riittää vettä.

(  ) Mitä väliä?

(  ) Joku muu. Mikä? ___________________.

Eniten rasteja kerännyt ei todellakaan voita mitään. Ei edes ilmaista ämpäriä.