Häpeällinen ennätyksemme - hanaa pienemmälle heti

Artikkelikuva 4
Artikkeli |

Lämmin vesi on taloyhtiöiden ja kotien suurin yksittäinen energiansyöppö: kymmenen minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa ja televisio pauhaa yötä päivää viikon.

Huhtikuun viides kaksituhattayhdeksäntoista on tänä vuonna se päivä, jona me suomalaiset kulutimme osuutemme maapallon varoista loppuun.

Ylikulutuspäivän ennätysaikainen koittaminen on saavutus, joka olisi pitänyt jättää saavuttamatta. Se alleviivaa lokakuisen ilmastoraportin sanoman: kaikki ilmastonmuutoksen torjuntakeinot on otettava käyttöön. Heti.

Faktat ovat karuja. Elämäntapamme vaatisi 3,8 maapalloa. Törsäsimme oman osuutemme luonnonvaroista neljä kuukautta maailmanlaajuista ylikulutuspäivää aiemmin. Seuraavat yhdeksän kuukautta elämme velaksi.

Suurimmat syyt ylikulutukseemme ovat liikenne, ruoantuotanto ja energiantuotanto.

Asumiseen liittyvät päästöt suurimpia yksilön vaikutuskeinoja

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra selvitti tavallisten suomalaisten mahdollisuuksia pienentää hiilijalanjälkeään omilla valinnoillaan. Lopputulos vahvisti, että vaikutuskeinoja on paljon ja niillä on olennainen merkitys taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan.

Raportin mukaan pienillä muutoksilla voisi saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä jo tänään. Vaikutusmahdollisuuksista valtaosa liittyy asumiseen: hillitse lämpimän veden kulutusta, asenna hanoihin virtaamaa rajoittavat suuttimet, laskuta vedestä kulutuksen mukaan.

Lämmin vesi on taloyhtiöiden ja kotien suurin yksittäinen energiansyöppö: kymmenen minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa ja televisio pauhaa yötä päivää viikon. Viemäriin valuu päivittäin valtava määrä energiaa. Turhaa energiaa, josta aiheutuvat päästöt olisivat helposti vältettävissä kokonaan. 

Kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pitäisi olla lakisääteistä

Vesimittarien asennuspakko oli aikoinaan yritys kohti energiatehokuutta ja päästövähennyksiä. Kulutuslukemaa ei ole kuitenkaan pakko käyttää laskutusperusteena.

Toteutuksen puolivillaisuus vesittää kaiken: jokaisen toimettoman vesimittarin valmistus on pelkkä ympäristörasite ja asentaminen kankkulan kaivoon viskattu rahatukku.

Kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen vaikutukset vedenkäyttöön ovat kiistattomat. Verto-kodeissa vähennys on peräti 30 %. Kun omat valinnat konkretisoituvat reaaliaikaisiksi lukemiksi, on arkisia tapoja helppo hienosäätää.

Meidän jokaisen on kannettava vastuumme, mutta poliittisten päätösten painoarvo on valtava. Lainsäädäntö samaan aikaan pakottaa muutokseen ja kylvää siemenen asenneilmapiirin kehitykselle. Siksi kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pitäisi olla lakisääteistä. 

Vedenkulutuksella on väliä

Kyllä, olemme pieni kansa. Hyttynen maapallon mittakaavassa. Silti elämäntapamme on maapallon kestämättömintä. Muutokseen on monta lääkettä eikä meillä ole hyviä tekosyitä jättää niitä käyttämättä. Vedenkulutuksella on väliä.