Jos ja jos, mutta kun tänään on maailman ympäristöpäivä

Artikkelikuva 7
Artikkeli |

Vedensäästö on merkittävää energiansäästöä. Tiesitkö, että kerrostalon lämmitysenergiasta puolet kuluu veteen?

Jos tänään on kylmä, tekeekö se ilmastokiristä turhanpäiväisen? Jos Suomessa riittää järviä, onko viisas vedenkäyttö merkityksetöntä? Jos energiaa piisaa, onko sen säästäminen jonninjoutavaa? Ei, ei ja ei kun ei.

Tänään on maailman ympäristöpäivä. Päivä, jonka YK kiteyttää sivuillaan: ”Tarkoituksena on rohkaista ihmisiä ympäristöä vaaliviin toimiin ja tarkastelemaan omia luontoon liittyviä asenteitaan.” Haaste on heitetty!

Ilmastomyytinmurtotalkoot

Me suomalaiset voimme aloittaa asennetarkastelun vaikkapa sitkeässä istuvasta myytistä. Siitä, jonka mukaan tuhansien järvien maassa ei tarvitse säästää vettä.

Vedensäästö on merkittävää energiansäästöä. Tiesitkö, että kerrostalon lämmitysenergiasta puolet kuluu veteen? Tai että vesi on kotitalouksien suurin energiasyöppö ja kymmenen minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa?

Asumiseen liittyvät valinnat ovat tutkitusti meidän tavisten merkittävimpiä keinoja osallistua ilmastotalkoisiin. Jossittelun aika on ohi.

Heippa jossittelu, eläköön kunnittelu!

Jossittelu on siitä mukava puuhaa, että tosielämän realiteetit loistavat poissaolollaan. Kyllähän se lottovoitto voi osua kohdalle ja jos osuu, niin omakotitalon ostan, annan osan hyväntekeväisyyteen ja elän sen verran hissukseen, etteivät naapurit tajua. Vaan kun tuskin osuu.

Sanokaamme siis heipat jossittelulle ja aloittakaamme kunnittelun aikakausi – se vie asioita eteenpäin. Homma menee jotenkin näin.

Jos vika olisi vain teollisuuden, Kiinan ja kansanedustajien.
Jos pienten arkisten asioiden merkitys olisi vähäpätöinen.
Jos voisimme vetkuttaa ja elää kuin ennen.

Jos ja jos, mutta kun.

Kun vastuu on meidän kaikkien yhteinen.
Kun me tavikset voimme vaikuttaa valinnoillamme merkittävästi.
Kun meidän on aloitettava muutos nyt.

Maailman ympäristöpäivänä, tänään.