Käyttääkö taloyhtiösi kohtuudella?

artikkelikuva 19
Artikkeli |

Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.

Veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiöiden lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on pelkästään lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.

Vedenmittausjärjestelmä on kätevintä asentaa putkiremontin yhteydessä tai täysin uuteen kohteeseen. Se on iso investointi, ja siksi järjestelmän valintaan kannattaa paneutua.

- Vain elinkaarikustannus kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden, sanoo vedenkulutustiedon erikoisasiantuntija Tapio Rask Vertolta.

Verto-vedenmittausjärjestelmän takaisinmaksuaika on keskimäärin 3–5 vuotta, asennus huomioiden. Järjestelmän todellinen hinta on kuitenkin enemmän kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus. Sisäänrakennettu vuotohälytys, automatisoidut huoltoilmoitukset sekä pitkä huoltoväli ovat pitkässä juoksussa arvokkaita ominaisuuksia. Valmistajan tarjoama käyttöönottotarkastus poistaa paineet turhista jatkomurheista ja lisäkustannuksista.

- Parhaan vedenmittausjärjestelmän valinta ei ole rakettitiedettä, vaikka valintaa tehdessä tuleekin ottaa huomioon monia asioita. Verton asiantuntijat ovat aina käytettävissä. Meiltä saat maksutonta suunnitteluapua ja teknistä tukea, Rask muistuttaa.

Lataa itsellesi Verto-vedenmittausjärjestelmän ostajan opas

Säästöä omilla valinnoilla

Vesi ei Suomessa ole riittämätön luonnonvara, ja siksi se ei ole noussut keskeiseksi ympäristökysymykseksi. Koko maapallon mittakaavassa vesi on kuitenkin nopeasti hupeneva luonnonvara.

Jokaisella suomalaisella on omia käyttötottumuksia muuttamalla mahdollisuus vähentää vedenkulutustaan merkittävästi ilman, että elämänlaatu siitä kärsii. Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta ja kulutuksen mukainen laskutus auttavat saamaan säästöä aikaan.

- Verton yli 35 vuoden vedenkulutusdata kertoo, että asukkaiden vedenkulutus vähenee kolmanneksella, jos käytössä on Verto -vedenmittausjärjestelmä. 30 prosentin säästö vedenkulutuksessa on samalla lähes 10 prosentin säästö taloyhtiön energiakuluissa, Rask sanoo.

Mittalaitedirektiivin vaatimusten mukaan huoneistokohtaiset vesimittarit pitää asentaa niin, että kuluttaja voi seurata lukemia helposti ja ilman työkaluja. Verto-kodeissa vedenkulutuksen seuranta on tehty asukkaille vaivattomaksi huoneistonäytön ja maksuttoman VertoMobile-mobiilisovelluksen avulla. Kulutuksen mukainen laskutus tekee vesilaskutuksesta oikeudenmukaista, kun jokainen asukas siis maksaa juuri sen verran, mitä itse kuluttaa.

Vesi on maailman arvokkain asia. Siksi sen kulutuksella on väliä.