Kippis, kulaus ja vesilasku, kiitos!

Artikkelikuva 15
Artikkeli |

Reaaliaikainen vedenmittaus ja kulutuksen mukainen laskutus vähentävät vedenkulutusta tutkitusti kolmanneksella.

Mielipide: Kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pitäisi olla lakisääteistä.

Usein olen kummastellut, mutta tänään mietin oikein urakalla. En keksinyt selitystä, en saanut pulmaan edes pienen pientä tolkun pisaraa. Nada. Nichts. Noll.

Koitan vielä kerran, kysymys kun vaikuttaa yksinkertaiselta. Miksi vesimittarien asentaminen on pakollista, mutta kulutustietojen hyödyntäminen ei? Mittaripakon taustalla lienee kaunis ajatus energiatehokkaasta ja edullisesta asumisesta, mutta ämpärin kokoinen porsaanreikä säädöksessä vesittää kaiken.

Jokainen silmänlumeeksi asennettu vesimittari on pelkkä ympäristötaakka ja kankkulan kaivoon viskattu rahatukku. Ei tuottava energiainvestointi, ei taloudellinen ekoteko, ei mitään.

"Kompensoivatko tiedostavat kuluttajat lutraajien vesilaskuja?"

Mittari tai ei – taloyhtiön on saatava kaikki veteen ja sen lämmitykseen liittyvät kulut katettua ja kokonaissumman maksavat aina asukkaat. Yhtiökokous päättää, hoituuko homma oikeudenmukaisesti vai kompensoivatko tiedostavat kuluttajat lutraajien laskuja.

Jälkimmäiselle laskutusmallille on vaikea löytää perusteluja. Lukemaan ei voi luottaa? Voipas, pitää vain valita tutkitusti toimiva järjestelmä. Räätälöity laskutus on hankalaa? Höps, edistyneessä järjestelmässä prosessi on automatisoitu. Enempää en keksi edes teoreettisia esteitä.

Reaaliaikainen vedenmittaus ja kulutuksen mukainen laskutus vähentävät vedenkulutusta tutkitusti kolmanneksella. Ja koska nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta puolet kuluu veden lämmittämiseen, on vähennys merkittävä. Siinä syy, miksi vedenkulutuksella on väliä myös tuhansien järvien maassa. 

"Mistä muusta hyödykkeestä maksaisit summanmutikassa?"

Viimeistään lokakuussa ilmestyneen ilmastoraportin pitäisi huutaa meille niin kovaan ääneen, että varmasti kuuluu. Ilmastokiri vaatii jokaisen tehtävissä olevan teon – vaakakupissa painavat sekä poliittiset päätökset että yksilön vastuu.

Mistä sitten kiikastaa, vaikka faktat puhuvat puolestaan? Toki vanhan sorkkiminen herättää tunnetusti tunteita. Mutta silti: mistä muusta hyödykkeestä olisit valmis maksamaan summanmutikassa? Taloyhtiön piikki puhelinoperaattorille, kuntosalille ja viiniverkkokauppaan voisi olla mielenkiintoinen testipaketti. Tai sitten tehdään yksinkertaisesti niin, että jokainen maksaa omat menonsa.

Kohottakaamme oikeudenmukaiselle ja ympäristöystävälliselle yhteiselolle malja maailman puhtainta vettä, jokainen haluamansa kokoisessa mukissa. Kippis, kulaus ja vesilasku, kiitos!

Verto

vedenkulutustiedon asiantuntija