Pohjavesi näkyväksi maailman vesipäivänä

 

Pohjavesi on näkymätöntä. Se on maailman arvokkain piilotettu aarre, joka mahdollistaa elämämme. Lähes kaikki maailman nestemäinen makea vesi on pohjavettä. Ilmastonmuutoksen edetessä pohjaveden suojelu on entistäkin tärkeämpää. Maailman vesipäivänä nostamme tämän näkymättömän voimavaran jalustalle.

Maailman vesipäivää vietetään joka vuosi 22. maaliskuuta. Se on vuonna 1993 alkanut vuosittainen Yhdistyneiden kansakuntien tapahtuma, jossa juhlitaan vettä ja lisätään tietoisuutta 2 miljardista ihmisestä, jotka tällä hetkellä elävät ilman puhdasta vettä. Maailman vesipäivän pääpaino on innostaa toimiin, joiden tarkoituksena on varmistaa puhtaan veden saanti ja sanitaatio kaikille vuoteen 2030 mennessä. Vuoden 2022 teemana on pohjavesien suojelu.

Pohjavesi voi olla poissa näkyvistä, mutta se ei saa olla poissa mielestä.

Suomessa vesilaitosten jakamasta talousvedestä yli 60 % on pohjavettä tai tekopohjavettä. Pohjavesi muodostuu pitkän prosessin päätteeksi sade- ja sulamisvesien imeytyessä maakerroksiin. Jotta meillä kaikilla suomalaisilla on käytössämme hyvälaatuista juomavettä nyt ja tulevaisuudessa, on pohjavesiä suojeltava.

Suomessa pohjavesiä suojellaan ympäristönsuojelulailla sekä erilaisilla valtion ja kuntien asetuksilla. Keskiössä ovat kuitenkin jokaisen suomalaisen omat luontoa ja pohjavesiä kunnioittavat toimintatavat.

Puhdas vesi on ihmisoikeus, ja siksi meidän on työskenneltävä yhdessä hallitaksemme tätä arvokasta luonnonvaraa kestävästi. Jokainen suomalainen voi vähentää omaa vedenkulutustaan jopa 30 prosenttia ilman, että elämänlaatu heikkenee. Miten sinä vähennät vedenkulutustasi?


Nappaa vedensäästövinkit arkeesi
tästä linkistä tai alla olevasta videosta