Energibesparing

 

När du sparar vatten sparar du också energi

Många av oss färdig att köra en extra länk för att kunna fylla bensintanken några cent billigare. Vi granskar också elfakturorna i detalj. Vatten slösar vi dock med, utan att tänka på vad det kostar.

På grund av fasta vattenavgifter är det få som har tänkt på att det går betydligt mer pengar till vatten än till t.ex. el. Vatten är i själva verket en av hemmets största utgiftsposter, eftersom vattenförbrukningen även förbrukar energi.

När du sparar vatten sparar du också energi, naturen och pengar.

 

Aktuell mätning ger den största besparingen

Enligt Motiva sänker bostadsspecifika vattenmätare vattenförbrukningen i husbolag med i genomsnitt 15–20 %. I Verto-hemmen minskar vattenförbrukningen emellertid i genomsnitt med 30 %.

Detta beror på att Verto-mätarna alltid är i realtid, och man tydligt och enkelt kan följa upp vattenförbrukningen i hemmet på bostadsdisplayen.

Dessutom baseras faktureringen i Verto-systemet alltid på den verkliga förbrukningen. Man märker alltid besparingen när fakturan kommer, och inte först när utjämningsfakturan skickas. Verto motiverar alltså att spara bättre än övriga vattenmätare.

 

Verto är smidig och pålitlig

Verto är en exakt och smidig vattenmätare, som man inte behöver gå och avläsa separat.

Alla mätdata överförs automatiskt till fastighetsförvaltarens system. Ingen behöver alltså separat åka runt och avläsa mätare, och invånaren behöver inte själv rapportera sin förbrukning genom att posta lappar. Invånaren behöver inte heller oroa sig för att någon tränger in i bostaden för att avläsa mätaren.

Verto förmedlar förbrukningsdata med pålitlig exakthet och alltid i tid, i motsats till när förbrukningen rapporteras på papper.

 

Visste du att ett läckage kan kosta tusentals euro?

Ett läckage som kan verka litet och harmlöst i en kran eller wc-stol kan bli mycket dyrt.

Ett läckage stort som en sytråd till exempel i en kran spiller cirka 30 000 liter vatten om året. En ständigt läckande wc-stol kan släppa igenom vatten för 200 euro i veckan, så på årsnivå kostar det alltså 10 000 euro extra!