Tänään on maailman vesipäivä – Myös suomalaisten on alettava säästää vettä

Artikkelikuva 5
Artikkeli |

Sulje hana hammaspesun ja saippuoinnin ajaksi, älä tiskaa juoksevan veden alla tai huuhtele astioita ennen koneeseen laittoa ja pese vain täysiä pyykkikoneellisia.

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän maailman vesipäiväksi. Suomalainen ja kansainvälinen tutkimus osoittavat kiistatta vedenkulutuksen yhteyden kasvihuonepäästöihin. Paljon olisi tehtävissä tiedostamalla pari pientä asiaa.

Vesi on kodin suurin energiasyöppö. Taloyhtiöiden lämmitysenergiasta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen. Kymmenen minuutin kuuma suihku vie energiaa euron edestä eli yhtä paljon kuin jääkaappi kuluttaa kolmessa viikossa. Televisio voi samalla rahalla pauhata yötä päivää viikon ajan.

- Lämmin vesi maksaa jopa yli kaksi kertaa enemmän kuin kylmä vesi, sanoo vedenkulutustiedon asiantuntija Tapio Rask Vertolta.

Viemäriin valuu päivittäin valtava määrä energiaa. Turhaa energiaa, josta aiheutuvat päästöt olisivat helposti vältettävissä kokonaan. 

Tarkista vedenkulutustottumuksesi tänään

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra selvitti tavallisten suomalaisten mahdollisuuksia pienentää hiilijalanjälkeään omilla valinnoillaan. Lopputulos vahvisti, että vaikutuskeinoja on paljon ja niillä on olennainen merkitys taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan.

Raportin mukaan pienillä muutoksilla voisi saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä jo tänään. Vaikutusmahdollisuuksista monet liittyvät asumiseen: hillitse lämpimän veden kulutusta, asenna hanoihin virtaamaa rajoittavat suuttimet, laskuta vedestä kulutuksen mukaan.

- Veden säästäminen on tiedostamista ja omien tottumusten hienosäätämistä, ei elämänlaadusta luopumista, Rask korostaa.

Sulje hana hammaspesun ja saippuoinnin ajaksi, älä tiskaa juoksevan veden alla tai huuhtele astioita ennen koneeseen laittoa ja pese vain täysiä pyykkikoneellisia.

Ja sitten se tärkein: älä vietä aikaa suihkussa muuten vaan. Muutaman minuutin lyhyemmät päivittäiset suihkut kerryttävät vuodessa omalle tilille satasia samalla, kun teon ympäristömerkitys on valtava.  

Maailman vesipäivä on juuri oikea hetki tehdä pieniä muutoksia, jolla on suuri merkitys.