Välitätkö vai annatko valua?

Artikkelikuva 3 - vesi valuu
Artikkeli |

Saunapäivänä vesi maksaa kiukaan lämmittämistä enemmän ja kymmenen minuutin suihkuun tarvittavalla energialla jääkaappi hurisee kokonaiset kolme viikkoa.

Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla – ja yleensä tulos yllättää.

70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 140. Oma osansa muutokseen on kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä, mutta sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?

Hammaspesulla on helppo käyttää mukia. Suihku on helppo sulkea saippuoinnin ajaksi. Pyykkikone on helppo pyöräyttää vain täytenä. Välittäminen on helppoa ihan tavallisessa arjessa, mutta sitä pitää haluta.

Tiesitkö?

Ken sanoo piut paut ympäristöasioille, miettikööt rahaa. Motiivi on toissijainen, kunhan vettä ja sen lämmittämiseen tarvittavaa energiaa säästyy. Saunapäivänä vesi maksaa kiukaan lämmittämistä enemmän ja kymmenen minuutin suihkuun tarvittavalla energialla jääkaappi hurisee kokonaiset kolme viikkoa. Niinpä pari minuuttia lyhyemmät pesukerrat tuovat lompakkoon vuositasolla satasia ilmaista valuuttaa.

Jos taloyhtiössäsi on kiinteä vesimaksu, muodostuu senkin suuruus kaikkien asuntojen kokonaiskäytöstä. Yhteisten vedensäästötalkoiden hedelmät satavat siis suoraan sinun tilillesi. Ei ole rakettitiedettä tämä homma: hana kiinni aikaisemmin ja useammin. 

Mikä sinun tekosyysi on?

(  ) Pitkä, kuuma suihku on arjen luksusta.

(  ) Juoksevan veden alla tiskaaminen on kätevää.

(  ) Minun oli saatava juuri se vaate puhtaaksi.

(  ) Pienemmän napin painaminen ei vain huuhtele tarpeeksi.

(  ) Sama hinta siitä menee kuitenkin.

(  ) Suomessa riittää vettä.

(  ) Mitä väliä?

(  ) Vedenkulutusta on vaikea seurata.

Tämä on kisa, jossa eniten rasteja kerännyt ei ole voittaja, sillä vedenkulutuksella on väliä.