Veden kulutustottumukset laskulle

Verto työnantajana - hero
Artikkeli |

Lapsena vesi kuului olennaisena osana jokapäiväisiin leikkeihimme ja elämämme. Lotraaminen oli normaalia, sillä Suomihan on tuhansien järvien maa, jossa puhdasta vettä riittää yli omien tarpeiden. Vain muutama vuosikymmen eteenpäin ja olemme tulleet tilanteeseen, jossa päättäjätasolla asti vedenkulutustamme pyritään säännöstelemään tavoitteena energiankulutuksen vähentäminen ja puhtaan makean veden säästäminen. Tiedätkö sinä, paljonko taloudessasi kulutetaan vettä päivittäin?

Petäjävedellä havahduttiin viime syksynä vesipulaan. Pitkän kuivuuden jälkeen saapuneen rankkasateen seurauksena pintavettä oli päässyt kaivoihin, josta kunnan vesijohtoverkostoon pumpataan vesi. Veden saastuminen saatiin estettyä nopealla toiminnalla, mutta samalla puolet vesilaitoksen vedenottokapasiteetista oli poissa pelistä. Koska vesilaitos ei saanut tuotettua kuntalaisille tavanomaista kulutusta vastaavaa määrää puhdasta vettä, annettiin kehotus säästää vettä.

Pian myös veden laadussa huomattiin heikentymistä ja Petäjävedellä annettiin juomaveden keittokehotus. Perustettiin puhtaan veden jakelupisteitä, jotta kotitaloudet saivat tarvittavan määrän vettä arjesta selvitäkseen. Lotraus oli nyt loppu.

Pienet teot, suuret säästöt

Suomalaisissa taloyhtiöissä kulutetaan vettä Motivan mukaan päivittäin henkilöä kohden keskimäärin 155 litraa. Verton vedenkulutusdatan mukaan todellinen päivittäinen kulutus voi olla 50 litrasta aina 1 000 litraan saakka. Naapureilla saattaa olla tuhlaavampi kulutustottumus kuin sinun taloudessasi, mutta tämä jää usein huomaamatta, koska vedestä laskutetaan kiinteällä kuukausimaksulla.

Kotitalouden suurin veden- ja energian tuhlaaja on peseytyminen. Kymmenen minuutin suihkussa valuu viemäriin 120 litraa vettä. Kylpyammeessa nautiskelu kannattaa jättää vähemmälle, sillä se kuluttaa jopa viisinkertaisen määrän vettä suihkuun nähden.

Hankkimalla keittiöön astianpesukoneen, voi säästää viisinkertaisen määrän vettä käsin tiskaamiseen nähden. Pyykinpesussa vettä säästyy parhaiten, kun pestään täysiä koneellisia ja vaihdetaan vanhat laitteet uudempiin. Tuomalla vesikalusteet nykypäivään ja korjaamalla tiputtava pytty tai hana heti, voi tehdä suuria säästöjä vedenkulutuksessa.

Kulutetusta vedestä 40 prosenttia on lämmintä vettä. Energiatalouden kannalta ajatellen lämmin vesi aiheuttaa suurimman osan taloyhtiön kustannuksista. Vedestä kertyvät kustannukset jätevesineen kaikkineen ovat keskimäärin 37 prosenttia taloyhtiön kustannuksista. Kun taloyhtiö ottaa käyttöönsä huoneistokohtaisen vedenkulutuksen mittauksen ja kulutuksen mukaisen laskutuksen, putoaa vedenkulutus peräti 30 prosenttia. Tämä voi tarkoittaa jopa 10 prosentin säästöä energiakustannuksissa.

Vesilasku perustuu pian kulutukseen

EU on jo pitkään ohjannut vedenkulutuksen seuraamista ja vesilaskutusta läpinäkyvämpään suuntaan. Suomessa huoneistokohtaisten vesimittareiden asentaminen uudisrakennuksiin on ollut pakollista jo vuodesta 2011. Saneerauskohtaisiin huoneistokohtaisten vesimittareiden asentaminen tuli pakolliseksi vuonna 2013.

Energiatehokkuusdirektiivin soveltaminen vesilaskutukseen suomalaisessa asunto-osakeyhtiömallissa on kuitenkin ontunut. Tästä syystä työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan huoneistokohtaisen vedenmittauksen laskutuksen pakollistamista. Esitysluonnos, jolla uudistetaan lämpimän käyttöveden mittaamista ja laskutusta, on nyt lausuntokierroksella.

Kun laki astuu voimaan, sovelletaan kulutukseen perustuvaa vesilaskutusta aina uusissa taloyhtiöissä. Kun vanhoihin taloyhtiöihin saadaan lain voimaan tulon jälkeen asennettua asianmukaiset etäluettavat vesimittarit, siirtyvät myös vanhat taloyhtiöt kulutusperusteiseen vesilaskutukseen.

Petäjävedellä kuntalaiset onnistuivat vesikriisin keskellä puolittamaan vedenkulutuksensa, mikä on auttanut pahimman yli. Meillä suomalaisilla on mahdollisuus saavuttaa 100 litran päivittäinen keskikulutus helposti vain kiinnittämällä huomiota omiin kulutustottumuksiimme ilman, että elämänlaatumme siitä kärsii. Veden juoksuttaminen hampaita pestessä tai partaa ajaessa, pitkät suihkut tai käsin tiskaaminen ovat toimintoja, joissa on helppo tehdä säästöä.

Kun ryhtyy toimeen omien kulutustottumusten muuttamiseksi nyt, voi kulutuksen mukaista vesilaskua maksaa hyvillä mielin.

Lataa maksuton Vedenmittausjärjestelmän ostajan opas.