Vedenmittausjärjestelmän ostajan opas auttaa kääntämään sijoituksen tuotoksi

Artikkelikuva 9
Artikkeli |

Reaaliaikainen mittaus muuttaa vedenkulutustottumuksia kaikkein tehokkaimmin.

Vedenmittausjärjestelmän hinta on eri asia kuin asennuksen ja laitteiston kertakustannus – valinnasta seuraa aina joko ylimääräisiä kuluja tai lisäsäästöä. Mistä ero muodostuu, mitä järjestelmältä voi vaatia ja mistä tuotto syntyy?

Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Nykyaikaisen kerrostalon energiasta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen, joten pienentynyt vesilasku näkyy suoraan myös energialaskussa.

Reaaliaikainen mittaus muuttaa vedenkulutustottumuksia kaikkein tehokkaimmin. Verto-kodeissa vähennys on kolmanneksen. Euroiksi muutettuna se tarkoittaa 20 miljoonan vuosisäästöä – rahaa, joka päätyy lyhentämättömänä asukkaiden taskuun.

- Kun omat valinnat konkretisoituvat ajantasaisesti ja tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, sanoo vedenkulutustiedon asiantuntija Tapio Rask. 

Lisäsäästöä vika- ja vuotohälytyksellä

Vedenmittausjärjestelmän todellinen hinta on eri asia kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus.

Kuinka usein mittareita pitää huoltaa? Onnistuuko huolto yksittäisten osien vaihdolla vai lentävätkö kaikki vesimittarit roskiin tasaisin väliajoin? Alkaako sijoitettu pääoma tuottamaan lähitulevaisuudessa?

- Vain elinkaarikustannus kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden, Rask kertoo.

Vedenmittausjärjestelmän automatisoidut ominaisuudet poistavat lisäpalveluiden tarpeen. Selvitä, onko harkinnassa oleva järjestelmä oikeasti etäluettava vai vaatiiko kulutusdatan kerääminen työvoimaa. Isännöitsijän työmäärä taas vähenee huomattavasi, jos kulutustiedot siirtyvät laskutukseen automaattisesti.

Entä ilmoittaako järjestelmä yksittäisen mittarin huoltotarpeesta ja vesivuodoista? Välittyvätkö tiedot suoraan huoltoyhtiölle? Reaaliaikaisen datan poikkeamat auttavat paikallista väärät asennukset, vesivuodot ja säästävät kalliilta vahingoilta.

Mittauslaitedirektiivin mukainen asennus

Oman mausteensa valintojen viidakkoon tuovat lainsäädännölliset asiat: mittauslaitedirektiivin mukaan asukkaan on voitava seurata kulutuslukemaa helposti ja ilman työkaluja.

- Kannattaa tarkistaa, vaatiiko asennus esimerkiksi ylimääräisiä sähkövetoja, Tapio Rask selventää.

Vedenmittausjärjestelmää hankkiessa on hyvä kiinnittää huomiota myös kaupan muihin ehtoihin. Lain mukaan valmistajan vastuulla on vain se, että mittari täyttää vaatimukset ennen käyttöönottoa ja asennusohje on asianmukainen.

Valmistajan tarjoama käyttöönottotarkastus vapauttaa taloyhtiön turhilta jatkomurheilta ja lisäkustannuksilta.

- Vedenmittausjärjestelmän ostajan opas kannattaa ladata. Se on todella selkeä ja kattava apuri, Rask päättää.

Maksuton opas käy läpi valinnan kannalta tärkeät osa-alueet: hinta, teknologia, asennus, vedenmittausdata, taloyhtiön strategia, palvelun tarjoaja sekä tietoa veden- ja energiankulutuksesta.